Aktuálne ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena striebra 24.9655 USD/oz  
  Zlaťáky    Investičné zlaté mince     Zlatá investičná minca Zlatá horúčka na Klondiku - Cesta zlata 1 Oz 2023 (.99999)
Novinka

Zlatá investičná minca Zlatá horúčka na Klondiku - Cesta zlata 1 Oz 2023 (.99999)

12:20
posledná aktualizácia ceny
007051
kód produktu
2 371,50 EUR
Platba kartou u tohto produktu nie je možná.
Skladom Na objednávku (14 pracovních dní)
-
+


Dostupnosť na predajniach

NIE JE SKLADOM

Pozrite si produkt

Podrobný popis

Klondike Gold Rush: Passage for Gold 2023 - .99999

Prémiová zlatá investičná minca vydaná Kanadskou kráľovskou mincovňou v roku 2023 s hmotnosťou 1 Oz v absolútne najvyššej rýdzosti zlata 99,999 %, vydaná v rámci série Klondike Gold Rush, ktorá bola uvedená na trh pri príležitosti 125. výročia prvého objavenia zlata. Tretia minca zo série zobrazuje cestu zlata prostredníctvom výstavby železnice a využitia žľabu na efektívnejší spôsob ťažby zlata.

Na reverze zlatej investičnej mince je zobrazená parná lokomotíva úzkorozchodnej železnice White Pass & Yukon Route, ktorej výstavba dokončená v roku 1900 predstavovala technický vrchol pri prekonávaní extrémnych prekážok hornatého terénu. Železničná trať spájajúca Skagway na Aljaške a Whitehorse na Yukone umožňovala prepravu cestujúcich, zásob a nájdeného zlata. Nahradila dovtedy používané a veľmi nebezpečné pešie trasy vedúce cez Chilkootský priesmyk po ikonických "zlatých schodoch" alebo cez White Pass Trail do vnútrozemia k jazerám na rieke Yukon a ďalej na zlaté polia.
Na ľavej strane mincového poľa je znázornená pokročilá metóda ťažby zlata. Dlhé priepusty z dreva boli umiestnené v miernom sklone do tečúcich potokov, aby voda mohla splachovať nahromadenú hlušinu obsahujúcu zlaté šupinky a nugety. Metóda zaplavovania umožnila spracovať mnohonásobne viac škrabancov z riečnych korýt s použitím práce menšieho počtu ľudí. Prospektori sa často dostávali aj k celému odklonu toku, aby získali prístup k zlatonosným sedimentom na dne kanálov. Voda odtekajúca z koryta padá na malý kruh s národným symbolom Kanady, javorovým listom. Medzi ochranné prvky mince patria jemné radiálne línie na pozadí a ochranná značka v podobe malého javorového listu. Mikroskopická laserová značka obsahuje rok vydania "23", ktorý je možné vidieť pod lupou. Súčasťou sú iniciály dizajnéra "SH", označenie rýdzosti "99999" a rok vydania "2023". Popis mince obsahuje nápisy "CANADA", "FINE GOLD" a "1 OZ OR PUR".
Počas krátkej zlatej horúčky na Klondiku prísľub zlata prilákal do severnej Kanady viac ako 30 000 hľadačov šťastia a navždy zmenil krajinu, jej obyvateľov a ich doterajší spôsob života.
Historicky najväčšiu migráciu ľudí za zlatom vyvolala udalosť zo 16. augusta 1896. Kalifornčan George Carmack a jeho manželka indiánskeho pôvodu Shaaw Tlàa (Kate Carmacková) a švagrovia Keish (Skookum Jim Mason) a Kàa Goox (Dawson Charlie) objavili ložisko zlata v potoku Rabbit Creek, neskôr premenovanom na Bonanza Creek. Správa o slávnom náleze vyvolala okamžitý nával prospektorov. Nasledujúci rok sa do pustej oblasti Klondike vydali tisíce ľudí z celého sveta. Následný boom podnietil vstup Yukonu do Konfederácie a Kanada sa stala jedným z popredných svetových producentov zlata.
Zlatá horúčka na Klondiku mala aj ničivý vplyv na miestne domorodé komunity. Hľadači zlata tieto komunity nielen vysídlili, ale zaviedli aj politiku, ktorá zásadne podkopala ich tradície. Domorodé obyvateľstvo s týmto dedičstvom zápasí dodnes. Zlatá horúčka sa často považuje za veľké dobrodružstvo, ale jej dôsledky sú zložitejšie. Nebola to len honba za bohatstvom. Bol to kritický moment v kanadských dejinách, ktorý nezvratne ovplyvnil celý národ.

Na averze je portrét Alžbety II. od Susanny Bluntovej doplnený rokmi panovníčkinej vlády "1952 .... 2022". Štyri perly vsadené do letopočtu symbolizujú 4 podobizne kráľovnej, ktoré zdobili kanadské mince. V opise mince je uvedené "ELIZABETH II", "D.G.REGINA" a nominálna hodnota "200 DOLLARS".

Minca je vložená do ochrannej plastovej karty, ktorá zároveň slúži ako certifikát pravosti.


Tento výrobok je súčasťou týchto súprav výrobkov:

Séria Zlatá horúčka na Klondiku Royal Canadian Mint

Špecifikácia produktu

Séria:
Zlatá horečka na Klondiku
Emisia:
2023
Mincovňa:
Royal Canadian Mint
Priemer:
30 mm
Krajina pôvodu:
Kanada
Hrana:
čiastočne vrúbkovaná
Autor:
Steve Hepburn/Susanne Blunt
Hmotnosť:
31,11 g (1 Oz)
Nominálna:
200 CAD
Rýdzosť:
9999,9/10000 Au

Výkupný formulár

Radi od vás vykúpime investičné kovy zakúpené u nás ale aj u konkurencie. Naši zákazníci vždy dostanú najvyššiu možnú cenu ponúkanú v danom čase. Vyplňte formulár nižšie a my Vás budeme kontaktovať. Ďakujeme za dôveru.



Overené zákazníkmi
Dodavatelé
Obsah toho webu nie je možné v žiadnom prípade považovať za investičné doporučenie. Uverejnené články a analýzy je potrebné vnímať ako subjektívne názory zamestnancov spoločnosi SAFE HERITAGE, a.s.
54.82.20.97

Holoubek koncern